Reguła de l'Hospitala
kox: Jak przekształcić to wyrażenie, aby można było skorzystać z reguły de l'Hospitala?
lim (x − lnx)
x → ∞
19 lut 22:51
jc: Musisz taką armatę wytaczać? Widać przecież, że granica nie istnieje, choć znajdą się tacy,
co powiedzą, że granicą jest ∞ (choć to tylko granica niewłaściwa).
19 lut 23:26
Blee:
| | ex | |
x − lnx = ln(ex) − lnx = ln( |
| ) |
| | x | |
| | ex | | ex | |
lim ln( |
| ) = ln( lim |
| ) i proszę bardzo ... 'szpitaluj' sobie |
| | x | | x | |
19 lut 23:28
jc:
ln x < x
ln √x < √x
ln x < 2√x
x − ln x > x − 2√x →∞
19 lut 23:33