Fizyka
Cysiuuu: Ile ciepła trzeba dostarczyć 1kg lodu o temperaturze −2 stopni Celcjusza , aby go całkowicie
stopić zalezy mii odwdzięcze sie jakos

pozdr i tak bym prosił ze wzorami bo mni nie
było na lekcjach bo chory byłem i nie idzie mi too
24 lut 18:13
ORZEŁ: najpierw policz ile potrzeba ciepła aby lód ogrzać do temperatury 0 stopni
Q=Cw*m*T
potem trzeba policzyc ciepło potrzebne na rooztopienie
Q2=L*m
L=ciepło topnienia = 330 000 J/kg
24 lut 18:19
Cysiuuu: i to jest razem i wynik to 330 000 j/kg

?
24 lut 18:29
ORZEŁ: nie, podałem stała wartość dla L a musisz policzyć
Q=Q1+Q2
Q1=Cw*m*T
Q2=Lm
24 lut 20:52