matematykaszkolna.pl
planimetria pomocy ! silva: W trapezie ABCD boki AB i CD są podstawami oraz CD = 4, AC = 6. Ponadto kąt DAC = kąt ABC . Wyznacz, jaką częścią pola trapezu ABCD jest pole trójkąta ACD. Zakoduj wynik podając trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku. okej więc narysowałem sobię trapez zaznaczyłem kąty wyszło mi ,że trójkat ADC jest podobny do ABC na podstawie cechy kąt bok kąt , obliczyłem z podobieństwa dolną podstawę i wyszła ,że jest równa 4 więc w takim razie jest to prostokąt? jak tak to wyszło mi ze p=85 w takim razie pole pole trojkata to 45 no i P1/P2=k2 1/2=k2 no i coś musiałem zepsuć bo zakodować mam 400 czyli coś zepsułem napewno nie wiem czy podobieństwo czy coś innego czy zupełnie inny tok rozumowania tego zadania trzeba obrać tak czy siak proszę o pomoc bo planimetria to nie jest moja mocna strona
19 lut 19:15
Mila: Skąd masz to zadanie? Źle to rozwiązałeś, ale i mnie wychodzi inna odpowiedź. Sprawdź treść i odpowiedź.
19 lut 21:07
Blee: rysunek tak ... trójkąty są podobny (ale nie są przystające), cecha KKK skala:
|CD| 2 

=

|AC| 3 
 4 
więc proporcje pól trójkątów to

9 
 4 4 2 
więc pole trójkąta do pola trapezu to będzie

=

co niby jest
 4+9 13 5 
wynikiem
19 lut 21:20
silva: o dzięki !
19 lut 21:24
silva: zadanie legitne bo to jest z pdf'a z kursów etrapez więc tam 100% wszystko dobrze
19 lut 21:25
silva: tam musi być jakaś dobra odpowiedz
19 lut 21:32
silnia: To jest dobrze? Tez wyliczlyem 4/13, a ma byc 2/5, bo wychodzi 400, to zadanie kodowane
21 mar 20:11
chichi: "zadanie legitne bo to jest z pdf'a z kursów etrapez więc tam 100% wszystko dobrze" teraz to dojeb**eś do pieca... emotka
21 mar 20:14
silnia: To bylo 3 lata temu.
21 mar 20:17
chichi: Ty napisałeś niespełna 10min temu emotka
21 mar 20:20