Dla których zbiorów zachodzi równość
Bartki: Dla których zbiorów zachodzi równość P(A∪B) = P(A)∪P(B)
1.A={x,y,z} , B={x,y}
2.A={x,y} , B={y,z}
Dlaczego poprawną odpowiedzią jest odpowiedz 1 ?
19 lut 17:57
ite:
1/ A∪B={x,y,z} → {x,y,z}∊ ℙ(A∪B)
i tutaj jest prawdą że {x,y,z}∊ ℙ(A)∪ℙ(B)
ponieważ {x,y,z}∊ℙ(A)
2/ również A∪B={x,y,z} → {x,y,z}∊ ℙ(A∪B)
ale {x,y,z}∉ ℙ(A)∪ℙ(B) ponieważ {x,y,z}∉ ℙ(A) ∧ {x,y,z}∉ ℙ(B)
19 lut 19:20
janek191:
Co oznacza P(A u B) i P(A) u P(B) ?
20 lut 08:30
ite: ℙ(A∪B) odczytuję jako zbiór potęgowy zbioru (A∪B).
Bartki lepiej wiedzą, może odpowiedzą.
20 lut 11:29
Adamm:
w P(A∪B) największy jest zbiór A∪B
w P(A)∪P(B) może to być jedynie zbiór A lub B
Zatem jeśli P(A∪B) = P(A)∪P(B), to A⊆B lub B⊆A.
Niech A⊆B.
Wtedy P(A)⊆P(B), więc P(A)∪P(B) = P(B) = P(A∪B).
Zatem warunkiem koniecznym i wystarczającym na to by P(A∪B) = P(A)∪P(B)
jest by A⊆B lub B⊆A.
23 lut 00:12
Adamm: Tzn. by A i B były porównywalne.
23 lut 00:13