zasada włączeń i wyłączeń
ekipa: Załóżmy, że w grupie 200 osób mamy 150 osób ćwiczących jogę lub uprawiających bieganie, lub i
jedno, i drugie. Stosując zasadę włączeń i wyłączeń znaleźć liczbę wszystkich osób
uprawiających bieganie, jeśli wiemy, że 85 osób ćwiczy jogę, a 60 ćwiczy jogę i uprawia
bieganie.
19 lut 17:21
Andrzej- Korepetytor: Mamy grupę 200 osób.
X= Biega
85− joga
60− joga i bieganie
85+60= 145
200− 145= 155
Więc wychodzi że bieganie uprawia 55 osób.
200−x=145
X=200−145
X= 55
19 lut 22:05
PW: Jak na korepetytora, to słabo. Gdzie się powołałeś na zasadę włączeń i wyłączeń?
19 lut 22:11
Blee:
Zresztą jest to błędne rozwiązanie
Po kiego grzyba odnosisz się do grupy 200 osobowej skoro na starcie wiemy, że jedynie 150 osób
ćwiczy (cokolwiek)
19 lut 22:22
Blee:
Druga sprawa −−− policzone zostało (i to błędnie − co wskazałem powyżej) ile osób ćwiczy
JEDYNIE bieganie, a nie takie jest zadanie.
Mamy przecież podać ilość osób uprawiających bieganie (co nie wyklucza, że mogą oni także
ćwiczyć jogę)
Dlatego winno się policzyć 150 − 85 = 65 osób <−−− koniec
19 lut 22:25