Liniowa niezależność wektorów
Jan: Proszę o sprawdzenie czy są to wektory liniowo niezależne.
u1=1+x
u2=2+x2
u3=3+x3
Wiadomo warunek to αu1+βu2+γu3=0
19 lut 16:28
ABC:
z jakiego ciała są współczynniki α,β,γ ?
19 lut 16:30
Jan: Działamy na zbiorze liczb rzeczywistych
19 lut 16:32
ABC:
no to korzystasz z twierdzenia że jeśli wielomian n−tego stopnia ma więcej niż n pierwiastków
rzeczywistych to jest tożsamościowo równy zeru
19 lut 16:39
jc: Jednomiany: 1, x, x2, x3, ... są (z definicji) liniowo niezależne (ciało nie ma znaczenia).
19 lut 17:01