Pochodna+druga pochodna
Aneta: Pomoc w obliczeniu drugiej pochodnej
y = (x
2+1)e
−x
pierwszą obliczyłam ze wzoru na iloczyn:
y' = (x
2+1)(−e
−x)+(e
−x)(2x)
ale jak obliczyć drugą

19 lut 15:24
janek191:
y ' = e
−x*(2 x −x
2 − 1) = e
−x*(−x
2 + 2 x − 1)
działaj dalej
19 lut 15:29
Aneta: to też mogłam ze wzoru na iloczyn dwa razy? tak mi wyszło:
y" = (1+x2)(e−x)+(−e−x)(2x)+(e−x)(2)+(−e−x)(2x)
y" = e−x(x2−4x+3)
19 lut 15:44
janek191:
19 lut 15:47
Aneta: a byłbyś w stanie mi jeszcze pomóc teraz z wklęsłością i wypukłością tej funkcji?
jak przyrównam e−x(x2−4x+3) = 0
to e−x = 0 to jest sprzeczność, tak?
i wychodzi na to że
x2−4x+3=0
x1=1 x2=3
(−∞,1) znak + więc wypukła
(1,3) znak − więc wklęsła
(3,+∞) znak + więc wypukła
i x=1 oraz x=3 to punkty przegięcia
czy źle myślę i te e−x też muszę wziąć jakoś pod uwagę?
19 lut 16:11
janek191:
e−x > 0 zawsze
19 lut 16:11
Aneta: hmm kurczę czyli jak to zrobić?
19 lut 16:22
19 lut 17:09