funkcja kwadratowa
Esssssa: f(x)=2x2+20x+48
a)wyznacz pozostale postacie funkcji
b)narysuj wykres
c)odczytaj wlasnosci f(x−48), f(x) < −3
d)wyznacz argumenty dla ktorych wartosci f(x) i g(x)=5x2+11x+36 sa rowne
e)wyznacz argumenty dla ktorych wartosci funkcji f(x) sa mniejsze od wartosci h(x)=6x2+31x+45
f) wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x) w przedziale x∊<−7,2)
19 lut 13:25
Esssssa: i wyznacz wspolczynnik a, b i c funkcji f(x) ax2+bx+c jezeli do paraboli bedacej jej wykresem
napezy punkt P=(7, −5) a wierzcholkiem paraboli to W=(9,7)
19 lut 13:27
Esssssa: proooosze bardzo mam to na 14:00
19 lut 13:27
zrób _to_sam:
19 lut 13:29
Esssssa: moze komus sprawniej pojdzie 😅
19 lut 13:31
janek191:

z.2
f(x) = a x
2 + b x + c
P =(7, − 5)
W = ( 9, 7) ⇒ p = 9 i q = 7
zatem
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x − 9)
2 + 7
P należy do paraboli ( wykres funkcji f),
więc mamy
− 5 = a*(7 − 9)
2 + 7
− 5 = a*(−2)
2 + 7
− 5 = 4 a + 7
4 a = − 5 − 7 = − 12 / : 4
a = − 3
zatem
f(x) = −3*( x − 9)
2 + 7 = −3*(x
2 − 18 x + 81) + 7 = −3 x
2 + 54 x − 243
czyli
a = − 3 , b = 54 , c = − 243
======================
19 lut 13:38
janek191:

z.1
f(x) = 2 x
2 + 20 x + 48
a = 2, b = 20, c = 48
| | −b | | −20 | |
p = |
| = |
| = − 5 |
| | 2a | | 2*2 | |
q = f(p) = f(−5) = 2*(−5)
2 + 20*(−5) + 48 = 2*25 − 100 + 48 = −2
Postać kanoniczna f(x) = a*(x − p)
2 + q
f(x) = 2*( x + 5)
2 − 2
================
19 lut 13:43
janek191:
Postać iloczynowa
f(x) = a*( x − x
1)*(x − x
2)
f(x) = 2 x
2 + 20 x + 48
a = 2
Δ = b
2 − 4a*c = 20
2 − 4*2*48 = 400 − 384 = 16
√Δ = 4
| | − b − √Δ | | −20 − 4 | | −24 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = − 6 |
| | 2a | | 2*2 | | 4 | |
| | − b + √Δ | | − 20 + 4 | |
x)2 = |
| = |
| = − 4 |
| | 2 a | | 4 | |
f(x) = 2*( x + 6)*( x + 4) − postać iloczynowa
==================
19 lut 13:49
janek191:
b) Wykres jest narysowany wyżej.
19 lut 13:50
janek191:
d) f(x) = g(x)
2 x2 + 20 x + 48 = 5 x2 + 11 x + 36
3 x2 − 9 x − 12 = 0 / : 3
x2 − 3 x − 4 = 0
( x +1)*(x − 4) = 0
Odp. x = − 1 lub x = 4
=====================
19 lut 13:57