Prawdopobieństwo
xyz5: Właściciel pewnego sklepu sprowadza towar od dwóch dostawców: A i B. Dostawca A zaopatruje
sklep w zakresie 40% asortymentu, dostawca B dostarcza pozostałe 60% towarów. Z
dotychczasowej, wieloletniej współpracy z dostawcami A i B wynika, iż w przypadku zamawianego
towaru, towarów wadliwych (i przez to reklamowanych przez klientów) jest odpowiednio 10% w
przypadku dostawcy A i 5% w przypadku dostawcy B. Obserwujemy losową sytuację zakupu jednej
sztuki towaru przez finalnego klienta sklepu. Uporządkuj następujące zdarzenia od najmniej do
najbardziej prawdopodobnych:
a) klient zakupił wadliwy towar
b) klient kupił towar pozbawiony wad
c) zakupiony towar pochodził od dostawcy A skoro po dokonaniu zakupu okazał się wadliwy
d) zakupiony towar pochodził od dostawcy A skoro po dokonaniu zakupu okazał się być bez wad
e) zakupiony towar pochodził od dostawcy B skoro po dokonaniu zakupu okazał się wadliwy
19 lut 10:28
xyz5: w a) myślę, że wyjdzie 7%, w b) 93%
19 lut 10:29
janek191:
a) P(A) = 0,4*0,1 + 0,6 *0,05 = 0,07
b) P(B) = 0,4*0,9 + 0,6*0,95 = 0,93
19 lut 12:54
xyz5: czyli zgadzamy się, a wiesz jak następne przykłady liczyć?
19 lut 13:35
xyz5: ?
23 lut 22:07