stereometria
salamandra:

Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat. ściana boczna ADS jest prostopadła do płaszczyzny
podstawy oraz AB=12, AS=SD=10
Oblicz
a) objętość ostrosłupa
b) pole Pb powierzchni bocznej ostrosłupa
Pp=144
6
2+h
2=10
2
h=8
PΔABS − nie wiem jak wyznaczyć wysokość tego trójkąta
PΔBSC
t− wysokosc
SM
2+12
2=SN
2
64+144=SN
2
208= SN
2
SN=
√208 = 4
√13
| | 1 | |
PΔBSC= |
| *12*4√13 = 24√13 |
| | 2 | |
PΔSDC
BN=6
BN
2+SN
2=SB
2
36+208=SB
2
SB=2
√61 = SC
AS=10, AB=12, SB=2
√61− zostaje wzór Herona? bo wysokość nie podzieli mi na połowę podstawy
18 lut 22:57
a@b:
kąty BAS i CDS −−−− kąty proste !
18 lut 23:06
salamandra: wiedziałem..
18 lut 23:07
a@b:
to
ściany BAS i CDS −−− trójkąty prostokątne przystające!
i po ptokach
18 lut 23:08
a@b:
Co wiedziałeś?
18 lut 23:09
salamandra: Tak, to już wiem, że przystające.
rozumiem, że nie ważne jaką prostą poprowadziłbym z AD, to będzie ona prostopadła?
18 lut 23:10
salamandra: domyślałem się, że tam muszą być proste, bo "wzrokowo" już widziałem niedawno identyczny
rysunek, gdy Ty lub Mila mi coś tłumaczyliście o rzutach bodajże.
18 lut 23:11
salamandra: tłumaczyłyście*
18 lut 23:11
salamandra: Pb= 60+60+24√13+48= 168+24√13
18 lut 23:14
a@b:
Postaw sobie trójkątną kartkę na kwadratowej tekturce zobaczysz kąty proste
18 lut 23:22
salamandra: Taa, wystarczyło, że przekręciłem telefon patrząc na swój rysunek wyżej
18 lut 23:24