wielomiany
Alaias: Wykaż, że jeżeli W(x) jest wielomianem stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych i W(7)=6
i
W (k)=11 gdzie k∊C, to k=2 lub k=6 lub k=8 lub k=12.
18 lut 20:05
jc: Co to jest C?
18 lut 20:06
Chorus: pewnie chodzi o całkowite
18 lut 20:09
Blee:
Alaias −−− nadal czekam na Twój odzew −−− co to jest C
18 lut 20:23
Alaias: zbiór licz całkowitych
18 lut 20:25
Alaias: liczb
18 lut 20:25
ABC:
sprawdził ktoś czy to nie jest aktualny konkurs?
18 lut 21:04
Alaias: to nie konkurs ...
18 lut 21:06
jc: Skoro to nie konkurs.
Masz: x−y | W(x) − W(y)
k−7 | 11−6
k−7 | 5
k=2, 6, 8, 12
18 lut 21:19
Alaias: Dzięki, ale dlaczego x−y jest dzielnikiem W(x)−W(y) i potem z tego wynika,że k−7 piątki?
18 lut 21:33
Alaias: OK, już wiem
18 lut 21:43