Geometria analityczna
Patryk: Witam,
Mam policzyć pole figury ograniczonego nierównościami:
x + y ≥ 0
x − 2y ≤ 0
x + 4y − 18 ≤ 0
Wychodzi trójkąt
Wyjdzie jeden wierzchołek to C=(0;0), dwa pozostałe to A=(6,3) i B=(−6;6)
AB =
√153
| | 37√17 | |
odległość C od prostej AB = |
| −−> wysokość trójkąta |
| | 17 | |
Pole wychodzi mi 55,5 ale w odpowiedziach mam 27. Gdzie popełniłem błąd?
18 lut 20:04
Saizou :
Punkt B masz źle policzony
18 lut 20:09
jc: Zastosuj lepiej prosty wzór na pole równoległoboku rozpiętego przez wektory
(a,b), (c,d). Pole = |ad−bc|
Pole trójkąta = pole równoległoboku /2
P=[6*6−(−6)*3]/2=27
18 lut 20:12
Patryk: Kurczę, chyba ślepy jestem to nie widzę błędu w tym puncie B
18 lut 20:16
jc: Punkty masz dobrze wyznaczone. Tylko potem komplikujesz, a wzór na pole jest prosty.
18 lut 20:27
Patryk: Wolałbym skorzystać z metod poznanych w szkole średniej

Ale bez kitu, sprawdziłem obliczenia
i powinno wyjść dobrze, pole = 1/2 * AB * H
18 lut 20:33
Saizou :
Przeprasza, źle wklepałem do geogebry

wprowadziłem prosta y=x
18 lut 20:39
Mila:

Wzór podany 20:12 masz podany w szkole średniej
C=(0,0), A=(6,3), B=(−6,6)
Wg wzoru 20:33
|AB|=
√122+32=
√153=3
√17
h=Odległości punktu C od prostej k: x + 4y − 18 =0
| | |0+4*0−18| | | 18 | |
h=d(C,k)= |
| = |
| |
| | √1+42 | | √17 | |
18 lut 20:50
Patryk: Oo dzięki wielkie, już znalazłem błąd. Zależy w jakiej szkole średniej, ja dla przykładu nie
miałem tego wzoru

a to, ze powinien być to już inna sprawa. Wiele rzeczy powinno się
pojawiać na lekcjach a zawsze brakuje czasu...
18 lut 21:02
Mila:
Lepiej będzie jak się nauczysz , przydaje się i jest krócej.
CA→=[6,3]
CB
→=[−6,6]
−−−−−−
6 3
−6 6
−−−−−−
W=6*6−3*(−6)=36+18=54
18 lut 21:08
Patryk: A jak to jest z tym wzorem, potrzebne są tylko dwa wektory? A trzeci nie? Żeby wiedzieć gdzie
obszar figury się kończy.
18 lut 21:18
jc:

Wektory możesz poprowadzić również od A lub od B.
18 lut 21:21
Patryk: A jeszcze jedno pytanko, czy zna ktoś program w którym mógłbym wpisać nierówności a program
pokaże mi obszar określony przez te nierówności? Przydałby sie taki do ćwiczeń
18 lut 21:29
Saizou : geogebra
18 lut 21:55
Mila:
Możesz wpisać w wolfram tak:
x + y ≥ 0 ,x − 2y ≤ 0, x + 4y − 18 ≤ 0
18 lut 21:55