Założenia
Chorus: wyznacz wartości parametru m dla których równanie x2 + (m−1)x + m−1 = 0 ma dwa różne
pierwiastki, z których każde jest większe od 1.
Chciałbym tylko wiedzieć czy dobre założenia dałem i czy to już wszystkie
1. Δ>0.
2. x1 + x2 > 2
3. x1 *x2 >0
18 lut 20:02
Blee:
warunek (2) i (3) nie gwarantują spełnienia warunki x1 > 1 i x2 > 1
niech x1 = 0.5 ; x2 = 10100000
x1 + x2 > 2 ; x1*x2 > 0 a warunki zadania nie są spełnione
18 lut 20:15
Blee:
1. Δ > 0
2. f(1) > 0 (oznacza że oba pierwiastki są >1 albo oba pierwiastki są < 1)
3. xwierzchołka > 1 (to w połączeniu z (2) daje Ci, że oba pierwiastki są > 1)
18 lut 20:17
Chorus: dzięki
18 lut 20:18
Blee:
albo jak wolisz:
3. xwierzchołka > 1 (to daje Ci, że NA PEWNO przynajmniej jeden pierwiastek będzie >1)
więc (2) i (3) w sumie dają Ci −−− oba będą > 1
Mam nadzieję, że rozumiesz skąd te warunki i dlaczego 'tak działają'
18 lut 20:20