stereometria
salamandra:

Do sprawdzenia dwa zadanka:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe 96
√3, miara kąta nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równa 30 stopni. Oblicz objętość i pole
powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Pp=96
√3
384
√3=6a
2√3
6a
2=384
a
2=64
a=8
t= 4
√3
H=4
8
√3= h
√3
h=8
| | a*h | | 8*8 | |
Pb= 6* |
| = 6* |
| = 6*32 = 192 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
V= |
| *96√3*4 = 32√3*4 = 128√3 |
| | 3 | |
Zad 2.
Ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości długości h tworzącej z krawędzią boczną kąt α,
przecięto plaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny
podstawy pod kątem β.
gdzie β < 90. Oblicz pole przekroju przyjmując, że h jest mniejszym pierwiastkiem równania.
Ten przekrój to będzie trapez? Zaraz postaram się dodać swój rysunek.
18 lut 20:00
18 lut 20:16
salamandra: no przecież...................... dziękuję
18 lut 20:17
18 lut 20:27
Mila:
ite jak zwykle niezawodna z geogebrą
18 lut 21:12
salamandra:

Zad 2.
tgα= U{h}{a
√2
h=tgα*a
√2
H− wysokość czerwonego trójkąta (przekroju)
Nie wiem co dalej
18 lut 21:57
salamandra: | | h | | 1 | |
P= |
| *H* |
| oczywiście |
| | tgα | | 2 | |
18 lut 22:10
Mila:
O jakie równanie chodzi w treści?
18 lut 22:21
salamandra: Myślałem, że to cała treść zadania, przyznam, że mam tylko zdjęcie, być może kawałek treści się
ucięło
https://imgur.com/a/KLrdzcM
18 lut 22:23
a@b:
Zły kąt α zaznaczyłeś! Ma być między h i krawędzią boczną
wierzchołek kąta α to S
18 lut 22:37
salamandra: aha

, no to zamieniam na ctg i po problemie
18 lut 22:38
a@b:
Jaką masz odp do tego zadania ( napisz)
18 lut 23:20
salamandra: Nie mam niestety, mam tylko to zdjęcie co wysłałem wyżej. Zrobiliśmy na lekcji zdjęcie, bo
tylko nauczyciel ma tę akurat książkę
18 lut 23:22
Mila:
To skonsultuj jutro dalszą część treści
18 lut 23:39
Mila:
I popraw rysunek, jak napisała Eta.
18 lut 23:40
a@b:
Mila
ja mam taki wynik:
===================
19 lut 00:11
a@b:
<A może
Bogdan się skusi

Wysyłam

... niczym Ewa w raju
19 lut 00:13
salamandra: Generalnie to równanie to było:
nauczyciel się nie skapnął, że był symbol Newtona, który przede mną, ale wyjaśnił nam na
szybko.
| | 12 | | 4 | |
Dany był jeszcze sinα= |
| i cosβ= |
| |
| | 13 | | 5 | |
19 lut 10:40
salamandra: Rozwiązaliśmy to zadanie na lekcji, ale podaję dla
a@b wynik
19 lut 10:42
a@b:
No i mam dobrze ( bo przypadkowo wpisał mi się
√2
Powinno być
i teraz jak podałeś:..... H=3, sinα=12/13 , tgα=12/5 i cosβ=4/5
Mi wychodzi takie pole
19 lut 17:27
a@b:
Ja czekaaaaaaaaaaaaaaaaaaam na odzew !
19 lut 17:42
salamandra: Być może 162, nie zdążyłem zapisać, bo robiłem to na tablicy
19 lut 17:45
a@b:
czyli w/g tego wzoru który podałam o
00:11 tylko bez
√2
19 lut 17:50
salamandra: Tak, 162. Podziwiam, że bez tych danych to zrobiłaś
19 lut 18:42
a@b:
Kiedyś.... dawno, dawno temu

rozwiązywało się takie zadanka tylko na "literkach"
a na koniec podstawiało się konkretne dane zamiast literek
Powodzenia
20 lut 11:45