Prosta równoległa
Justyna: Jak sprawdzić czy prosta jest równoległa do przestrzeni?
Prosta { [1 1 1 1] s + [7 7 7 7], s∊R}
Przestrzeń { [x y z t] ∊ R4 x + 2y + 3z +4t=1
18 lut 19:59
jc: Może przesunąć tak, aby obie przestrzenie (afiniczne) przechodziły przez 0?
(x,y,z,t) = s (1,1,1,1)
x+2y+3z+4t=0
1+2+3+4≠0
Nie są równoległe.
18 lut 20:05
Justyna: Właśnie nie mam pewności.
18 lut 20:11
jc: s (1,1,1,1) +(7,7,7,7)=(s+7)(1,1,1,1)
18 lut 20:16
Justyna: A jakbym miała na odwrót i z kilkoma macierzami to jak. Np:
Prosta:{[a b c d]∊R4. a=b a+3c= 12. d−5b = −16}
Przestrzeń: {[1 1 1 −5] x + [1 1 −5 1]y + [ 1 −5 11]z +(20 0 0 0)}
Dane trochę od czapy, ale chodzi mi tylko o to jak coś takiego robić
19 lut 11:37
jc: Prosta: (3, 3, −1, 15).
Czy [3 3 −1 15]=x[1 1 1 −5] + y[1 1 −5 1] + z[ 1 −5 1 1] dla pewnych x, y, z?
Przy okazji, przyjęło się, że przez skalary mnożymy z lewej strony.
Nawet gdyby [x] potraktować jako macierz 1x1, to powinno stać po lewej.
19 lut 12:35
Justyna: Będę uważać na przyszłość, jedno pytanie tylko nie rozumiem chyba skąd się bierze prosta
19 lut 12:40
jc: (pomijam liczby po prawej stronie, nie decydują one o kierunku prostej)
a=b
a+3c=0
d−5b=0
c może być dowolne, np. c=−1. Zaczynam od c, aby nie mieć ułamków i zbyt wielu liczb ujemnych.
Wtedy
a= 3, b=3, d=15
19 lut 12:46
Justyna: Fakt, zapomniałam że mogą być dowolne, dziękuję
19 lut 12:49