prawdopodbienstwo....
marian: Gracz ma do wyboru dwie gry. Pierwsza polega na równoczesnym rzucie symetryczna
kostka szescienna i dwiema monetami. Gracz wygrywa, gdy wyrzuci parzysta liczbe oczek i dwa
orły. W drugiej grze sposród 16 kul ponumerowanych liczbami 1; 2; 3; : : : ; 16, wsród których
sa tylko
cztery kule białe, losuje sie bez zwracania trzy kule. Gracz wygrywa, gdy wsród wylosowanych
kul
sa dokładnie dwie kule białe. Niech P1 oznacza prawdopodobienstwo wygrania w pierwszej grze, a
P2 − prawdopodobienstwo wygrania w drugiej grze. Znalezc stosunek P1/P2 .
18 lut 19:55
18 lut 20:14
marian: Wytłumaczysz mi skąd jest P1?
19 lut 09:21
niematematyk: Moim zdaniem powinno być tak:
gra 1
(moc)Ω=C(1 6)*C(1 2)*C(1 2)
(moc)A=C(1 3)*C(1 1)*C(1 1)
i do wzoru
gra 2:
(moc)Ω=C1/16*C1/15*C1/14*C1/13
(moc)A=3!*C1/4*C1/3*C1/12
i do wzoru
21 lut 20:59
wredulus_pospolitus:
niematematyk −−− to się sprowadza do tego samego
| | 3*1*1 | | 1 | |
P1 = |
| = ( |
| )3 |
| | 6*2*2 | | 2 | |
| | | |
P2 źle policzone ... jak już to | a nie 3! bo dwukrotnie liczysz zestawienia (np.) |
| | |
B12, B13, C14 mając taki układ wylosowany, przestawiasz białe ze sobą ... ale taki
(przestawiony) układ liczysz we wzorze
21 lut 21:09