podaj różnice tego ciągu i wzór ogólny
kacper: podaj różnice tego ciągu i wzór ogólny
a7=13
a13= 7
tak wiem ze trzeba użyć wzorów ale prosilbym o zrobienie tego zadania
18 lut 18:53
Bleee:
Serio... Nie potrafisz podstawic do DWOCH wzorów?
Wiesz przynajmniej jakie dwa wzory wykorzystać?
18 lut 18:55
salamandra: a7=13
a13 = a7+6r
18 lut 18:56
salamandra: Jeśli to ciąg arytmetyczny....
18 lut 18:56
salamandra: Tak, arytmetyczny, bo różnica.
18 lut 18:56
Szkolniak: szybka zmiana imienia
rozwiąż układ − masz a
1 oraz r −
a
n=a
1+(n−1)r − podstaw i wyznacz a
n
18 lut 19:00
salamandra: może tym razem imie z bierzmowania
18 lut 19:03