matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f kwadratowa
miki:
jak wyznaczyć ze wzorów Vieta różnicę miejsc zerowych funkcji kwadratowej
18 lut 18:29
Blee:
x
1
− x
2
to chcesz wyznaczyć
(x
1
− x
2
)
2
= x
1
2
− 2x
1
x
2
+ x
2
2
= x
1
2
+ 2x
1
x
2
+ x
2
2
− 4x
1
x
2
= = (x
1
+ x
2
)
2
− 4x
1
x
2
warto zapamiętać to przekształcenie: (a+b)
2
= (a−b)
2
+ 4ab
18 lut 18:31
miki:
dzięki
18 lut 18:33