podaj różnice tych ciągów i wzór ogólny
kacper: 1. a7=13 2. a3=15
a13= 7 a15=3
podaj różnice tych ciągów i wzór ogólny
18 lut 18:01
Blee:
zastosuj odpowiednie wzory dla ciągów arytmetycznych (zakładam, że chodzi o ciągi arytmetyczne)
18 lut 18:17
kacper: jakbym umiał użyc wzorów nie zadawałbym pytania
18 lut 18:25
janek191:
an = a1 + ( n −1)*r
więc
a7 = a1 + ( 7 − 1)* r = a1 + 6 r
podobnie zapisz a13
a następnie oblicz
a13 − a7 = 7 − 13
18 lut 19:18
Bleee:
Albo po prostu a13 − a7 = (13−7)*r
18 lut 19:35