Granice dwóch zmiennych
Nickster: Jeśli limx→0)(limy→0f(x,y))=3 i limy→0)(limx→0f(x,y))=3 to granica wynosi:
a) 3 b) nie istnieje c) nie wiadomo
Odpowiedz jest tutaj że nie wiadomo i nie wiem dlaczego, myślałem że granica tu się równa 3, z
granic iterowanych.
18 lut 17:17
18 lut 17:56
Nickster: Aha. Dzięki wielkie
18 lut 18:02
Blee:
przykład pasujący do Twojego zadania:
lim
y−>0 f(x,y) = 3 + x
więc lim
x−>0 (lim
y−>0 f(x,y)) = lim
x−>0 3 + x = 3
analogicznie druga iterowana, ale jeżeli zrobimy
lim
x,y −> (0,0) f(x,y)
| | 1 | | 1 | |
i weźmiemy x = |
| ; y = − |
| |
| | n | | n | |
to mamy POWAŻNY problem
18 lut 18:07
Blee:
pytanie −−− czy rozumiesz w jaki sposób 'działają' granice iterowane, co dzięki nimi właściwie
liczymy
18 lut 18:21
jc: Proponuję coś takiego:
18 lut 18:27