Ciąg geometryczny
Szkolniak: W ciągu geometrycznym dane są wyrazy am+n=A, am−n=B. Znaleźć am i an.
tworze układ dwóch równań:
a1*qm+n−1=A ≠∧ a1*qm−n−1=B
Rozumiem że mam podane A, B, m oraz n i mam wyliczyć z tego a1 oraz q?
18 lut 16:58
Blee:
zauważ, że w ciągu geometrycznym mamy:
an−i*an+i = an2 (jest to ogólniejsza postać tego z czego korzystasz czyli a22 =
a1*a3)
a to wynika z tego:
an−i*an+i = a12*qn−i−1 + (n+i−1) = a12*q2n−2 = (a1*qn−1)2 = an2
stąd: am = √am−n*am+n = √A*B
18 lut 17:48
Szkolniak: Zrozumiałe, jakieś pomysły jak się zabrać do an?
18 lut 18:06
Blee:
jeżeli m,n nie są nam znane .... to nie widzę sposobu aby wyliczyć a
n
mamy dwa ciągi:
1)
2, 4, 8, 16, 32, 64, ....
64 = a
m+n
4 = a
m−n
więc a
m =
√4*64 = 16
ale skąd mamy wiedzieć, że a
n = 4

no dobra ... powiedzmy, że jakimś magicznym sposobem to
wiemy z tych wartości (4, 16 i 64)
no to mamy drugi ciąg
4, 8, 16, 32, 64, ....
64 = a
m+n
4 = a
m−n
więc a
m =
√4*64 = 16
i tutaj a
n = 8
jako, że nie znamy samych {m,n} znamy tylko A i B (wartości 'jakiś' wyrazów ciągu) oraz
potrafimy obliczyć wartość wyrazu 'środkowego' względem tych A i B to nadal nie wiemy gdzie
te wyrazy są w samym ciągu
Co innego gdybyśmy znali m i n, ale wtedy to jest banał.
18 lut 18:27
Szkolniak: W takim razie załóżmy, że m i n są nam znane, dochodzę do postaci gdzie:
| | B | |
an=A*( |
| ) m2n − policzone po ciężkich bojach |
| | A | |
i zrobiłem to właśnie wyliczając a
1 oraz q z układu równań
18 lut 18:41
Szkolniak: wystarczyło wyliczyć a1 i q, am również wychodzi takie samo jak u Ciebie, dzięki za
poświęcony czas Blee
18 lut 18:49
Mila:
Uzupełnij zapisy:
|a
m|=
√A*B
19 lut 17:05