Wyznaczyć jawną postać a_n.
kogutbielik: Rozważmy nastepujący ciąg liczbowy:
a0=2 , a1=−2
ak+2=−2ak+1−ak+4 dla k∊N.
Wyznaczyć jawną postać an.
18 lut 16:41
Blee:
zapisz to poprawnie
18 lut 16:43
Blee:
a
k+2 = −2a
k+1 − a
k + 4
18 lut 16:44
kogutbielik: ak+2=−2ak+1−ak+4 dla k∊N.
18 lut 16:45
Blee:
metoda: 'na chama' (czyli − bez wzorów)
ak+2 = −2ak+1 − ak + 4
ak+3 = −2ak+2 − ak+1 + 4 = −2(−2ak+1 − ak + 4) − ak+1 + 4 =
= 3ak+1 + 2ak − 4
ak+4 = −2ak+3 − ak+2 + 4 = −2(3ak+1 + 2ak − 4) −( −2ak+1 − ak + 4) + 4 =
= −4ak+1 − 3ak + 8
już można praktycznie 'odgadnąć' wzór na ak+j
pozostaje kwestia 'wyrazu wolnego'
18 lut 16:54
dfsdaf: sprzedam opla
18 lut 17:16
Mila:
II sposób
a
(k+2 )= −2a
(k+1) − a
k + 4
Równanie charakterystyczne:
x
2+x+1=0
(x+1)
2=0
x=−1 podwójny pierw.
Przewidywana postać rozwiązania:
a
k(1)=A*(−1)
k+B*n*(−1)
k
a
k=a
k(1)+a
k(2)⇔
ak=A*(−1)k+B*n*(−1)k +1 wyznaczamy A i B z war. początkowych
a
0=2=A+B*0+1⇔A=1
a
1=−2=1*(−1)
1+B*1*(−1)
1+1⇔
A=1 i B=2
a
k=(−1)
k+2*k*(−1)
k+1
ak=(−1)k*(1+2k) +1
=================
18 lut 17:22
18 lut 17:47