aksjomat
Wolfik: Liczby 2,x,y,32 tworzą ciąg geometryczny. Zatem liczba y jest jest równa?
16,8√2,83√2,83√4
a1*q3=32
q3=11
q2=√11
2√11=y
co dalej?
18 lut 16:11
Blee:
32 = 2*q
3 −−> q
3 = 16 −−> q =
3√16 = 2
3√2
y = 2*q
2 −> y = 2*(2
3√2)
2 = 8
3√4
skąd to 11 się pojawiło

od kiedy q
3 = 11 ⇔ q
2 =
√11 
Widzę nową matematykę ktoś tutaj wprowadza
18 lut 16:14
Jerzy:
Nic.Od nowa.Skąd q3 = 11 ?
18 lut 16:15
Wolfik: błąd rachunkowy, już poprawiam
ale nawet gdyby q3=11 to q2 ile będzie równe?
18 lut 16:21
Blee:
q3 = 11 −> q = 3√11 −> q2 = 3√112
18 lut 16:27