Argument liczby zespolonej
quid2: Cześć, mam problem z zadaniem z liczb zespolonych. Mam znaleźć argument liczby zespolonej:
z = −7,42 − 1,90i
Wynik mam podać w radianach w przedziale od 0 do 2π. Obliczam moduł |z|, korzystam ze wzorów
cosα=x/|z| i sinα=y/|z|, gdzie x to część rzeczywista, a y to część urojona liczby zespolonej
z.
Jak mam znaleźć szukany kąt? arccos i arcsin dają mi liczby, z których nie odczytam radianów.
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku
18 lut 14:54
Leszek: Wlacz kalkulator , jezeli masz katy w(°) to nastepnie przelicz na radiany , powodzenia
18 lut 14:57
jc: Każda przeglądarka takie rzeczy liczy.
atan2(−1.9,−7.42)
−2.8909142421802203
18 lut 17:55
jc: Dodaj 2π.
18 lut 17:57