x−1 | ||
Wyznacz funkcje odwrotną do f(x)= | ||
x+1 |
x−1 | x+1 − 2 | 2 | |||
= | = 1 − | ||||
x+1 | x+1 | x+1 |
2 | ||
y = 1 − | ||
x+1 |
2 | ||
x = 1 − | ||
y+1 |
2 | |
= 1−x | |
y+1 |
2 | |
= y + 1 | |
1−x |
2 | 2 | 2 + x − 1 | x+1 | |||||
y = | − 1 = − | − 1 = − | = − | <−−− którakolwiek z | ||||
1−x | x−1 | x−1 | x−1 |
−1 − y | ||
x = | ||
y − 1 |
y + 1 | ||
f−1(x) = − | ||
y − 1 |
x + 1 | ||
Poprawiam zapis: f−1(x) = − | ||
x − 1 |
x−1 | −y−1 | |||
y = | ⇒y(x+1) = x−1 ⇒ yx −x = −y−1 ⇒ x= | |||
x+1 | y−1 |
x+1 | ||
f−1(x) = | ||
1−x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |