pomoze ktos??:)
Karolcia: Jeden z boków równoległoboku ma długość7, a przekątne mają długość 6 i 10. Oblicz miarę kąta
rozwartego między przekątnymi oraz długość drugiego boku tego równoległoboku?
24 lut 17:56
Karolcia: widze ze nie ma chetnych
24 lut 18:08
ORZEŁ: 1. oblicz kąt pod jakim przecinają się przekatne ( twierdzenie cosinusów)
2. Oblicz drugi bok majac podany już kat przeciecia prze4katnych ( także z tw cosinusów)
24 lut 18:10
Karolcia: ale to jak obliczy ten kat z tw. cosinosow bo jakos nie ogarniam tego
24 lut 18:13
Taś: Karolcia do której klasy chodzisz bo nie wiem czy juz brałaś niektóre twierdzenia
24 lut 18:21
Karolcia: 3 technikum miałam juz tw. cosinusow ale do matematyki nie mam głowy...
24 lut 18:23
Taś:

α−kąt zielony
β − kąt różowy
7
2=3
2+5
2−2*5*3*cosα
,,,
cosα=−
12 z tego wynika że α=
2π3=120
suma kątó zielonego i różowego wynosi 180 a więc różowy mierzy 60
p
2=3
2+5
2−2*3*5cos60
...
p=
√19
24 lut 18:56
Taś: głowy za to nie dam
24 lut 18:56
Karolcia: ooooo wielkie dzieki dobrze musialo ci wyjsc bo jak patrzyłam w rozwiazniach to tak wychodzi
24 lut 18:58