Zbadać własności funkcji
Mokry: Zbadać własności funkcji: f(x) = (2x2 −2) * exp(−x/2)
te wszystkie punkty przegiecia itp. to wiem jak zrobic. Ale w sumie mam problem z tym:
Zad. 1 Jedno stwierdzenie jest błędne:
a) f(x) jest funkcja rzeczywista
b) R nie jest przeciwdziedziną funkcji
c) R jest dziedziną funkcji
d) f(x) nie jest odwzorowaniem
e) f(x) nie jest wzajemnie jednoznaczna
Zad 2. Jedno ze stwierdzeń jest błedne. Funkcja f(x) jest:
a) periodyczna
b) nieujemna
c) cyklometryczna
d) wykladnicza
e) ograniczona
f) zadne z określeń nie pasuje
18 lut 14:17
Blee:
(a) na pewno jest poprawne
(b) odpowiedź poznasz po zbadaniu przebiegu zmienności funkcji (a raczej granic w ±∞ ze względu
na dziedzinę funkcji)
(c) no jest −−− żaden 'x' Ci nie wypada z dziedziny
(d) no jest
(e) odpowiedź poznasz po zbadaniu przebiegu zmienności funkcji (zapewne nie jest −−− zapewne
nie będzie ona różnowartościowa)
18 lut 14:26
Blee:
2. (b) <−−− niech x = 0 ... wtedy masz f(0) = −2*e0 = −2
a wtedy posiłkując się odpowiedziami z zadania '2' wiemy, że f(x) jest funkcją ograniczoną (bo
(e) musi być prawdziwe) w takim razie w zadaniu 1 (b) także jest prawdziwe (przeciwdziedziną
nie może być R −−− bo f(x) jest ograniczona)
w takim razie
2 (b) (sprawdziliśmy że przyjmuje wartości ujemne)
1 (e) (drogą eliminacji −−− pozostałe podpunkty muszą być prawdziwe)
18 lut 14:29
Blee:
tfu ... przecież 1 (d) nie jest prawdą −−− każda funkcja jest odwzorowaniem
18 lut 14:32
Mokry: ok ok, dziekuje. Mam jeszcze jedną kwestie do tego przykładu
Mianowicie,
Zad 3. Funkcja f(x) jest:
a) ciągła w x=−2 i nieciągła w x=2, zatem licze dwie granice i w x=−2 , granica to 6/e , a w
x=2 granica = 6e
b) nieciagła w punkcie x=−1, licze granice w tym punkcie i wychodzi 0
c) granica x −−> 2 =6 , no to fałsz bo wczesniej wyszło 6e
d) ciągła w punkcie x=1 , granica wyszla 0
e) granica x−−−> nieskonczonosc = 0 , tutaj nie wiem jak opanowac
f) zadne z tych powyzszych okreslen nie jest poprawne
18 lut 14:51
Blee:
f(x) ta sama
18 lut 14:54
Blee:
zauważ, że
f(x) = (2x2 − 2)*e−x/2 = g(x) * h(x)
g(x) = 2x2 − 2 <−−− funkcja ciągła w R
h(x) = e−x/2 <−−− funkcja ciągła w R
więc f(x) JEST funkcją ciągłą w R (jest to jedna z własności funkcji ciągłej)
więc odp (a) , (b) odpadają od razu
18 lut 14:59
Blee:
natomiast odpowiedź (d) musi być prawdą
jako że funkcja jest ciągła w R, to nie ma potrzeby liczyć granice w punktach, sprawdzamy
wartość funkcji w tychże punktach:
(c) f(2) = 6*e
−1 = 6/e ≠ 6
a co do (e)
| | 2x2 − 2 | |
limx−>+∞ f(x) = limx−>+∞ (2x2−2)*e−x/2 = limx−>+∞ |
| i |
| | ex/2 | |
'szpitalem go' dwukrotnie
18 lut 15:02
Blee:
ale to wygląda, że zad 3 jest wielokrotnego wyboru
18 lut 15:03
Mokry: Dobra, dzięki, mam jeszcze ostatnie pytanie, bo kurcze nie mam jak sprawdzić odpowiedzi do
tego. f(x) zostaje caly czas ta sama.
Zad4. Kształt funkcji:
a) dla x>0 funkcja monotonicznie rośnie −−− fałsz? bo rośnie w przedziale ( 2−√5 , 2+√5 )
b) f(x) jest funkcja monotonicznie malejącą −−− fałsz ? bo maleje w przedziałach ( −inf ;
2−√5 ) U ( 2+√5 ; inf)
c) dla −1 < x < 1 funkcja f(x) maleje i jest wklesła −−−− fałsz? bo f''(x) < 0 dla x(1;7)
d) dla − √5 < x < 2+√5 funkcja f(x) rośnie i jest wypukła −−−− prawda? , bo f''(x) > 0 dla
x (−inf : 1) U (7 ; inf) no i czesc sie pokrywa z f'(x) > 0
e) f(x) jest wklęsła w otoczeniu punktu x = −1 i wypukła w otoczeniu x = 1 −−−−fałsz ?
f) jeśli żadne z tych stwierdzen nie jest prawdziwe to podaj jakikolwiek przedział w którym
funkcja jest malejąca i wypukła
Dobrze to rozumiem?
18 lut 16:15
Blee:
(a) odpada chociażby dlatego, że f(2) = 6/e > 2 ... a lim
x−>+∞ f(x) = 0 (obie rzeczy wiemy
z poprzednich zadań)
(b) fałsz bo f(0) < 0 ; f(2) = 6/e > 0 ... co wiemy z poprzednich zadań
(c) też odpada ... patrz powyżej ( f(0) = −2 ; f(1) = 0 ... więc gdzie na przedziale (0;1) musi
zacząć rosnąć) −−− mamy to z poprzednich zadań
(d) i (e) do sprawdzenia
f(x) = 2x
2e
−x/2 − 2e
−x/2
f'(x) = −x
2e
−x/2 + 4xe
−x/2 + e
−x/2 = e
−x/2[ −x
2 + 4x + 1]
| | e−x/2 | | e−x/2 | |
f''(x) = |
| [ x2 − 8x + 7] = |
| (x−7)(x−1) |
| | 2 | | 2 | |
więc (e) odpada bo w otoczeniu x=1 mamy punkt przegięcia (z wklęsłej zmienia się w wypukłą bądź
na odwrót)
natomiast (d) pewnie jest prawdą
18 lut 16:26