konsultacja
matematofil: Cięciwa paraboli o równaniu y = −a2x2 + 5ax − 4 jest styczna do krzywej y = 1/1−x
w punkcie P (2, −1), który dzieli tę cięciwę na połowy. Znaleźć wartość parametru a.
f ' (x)=1/(1−x2)
a= f ' (xo)
czyli
−a2=1/(1−2)2?
18 lut 13:44
Blee:
g'(2) = −1 = a' (to nie jest to 'a' o które chodzi w zadaniu)
cięciwa dana jest więc wzorem: h(x) = a' * x + b −> h(x) = −x + b ....−1 = −2 + b −> b = 1
h(x) = −x + 1 <−−− wzór cięciwy
teraz wiemy, że cięciwa posiada środek w puncie P( 2 , −1 )
i teraz musimy zobaczyć dla jakiego współczynnika 'a' (w tej paraboli) zajdzie to co jest
podane w zadaniu (cięciwa o równaniu y = −x + 1 jest dzielona na pół w punkcie P(2, −1) )
18 lut 14:11
matematofil: Czy przed pochodną powinien być "−"?
według mnie h(x) = x − 3
nie wiem jak mam to sprawdzić
18 lut 15:29
Blee:
masz rację ... nie powinno być minusa
18 lut 15:42
Blee:
h(x) = x − 3
h(x) = f(x) ⇔ a
2x
2 + (1 − 5a)x + 1 = 0
powyższe równanie musi mieć DWA różne rozwiązania
więc warunek 1 −−− Δ > 0
Δ = (1−5a)
2 − 4a
2 = 21a
2 − 10a + 1 > 0
teraz −−− zauważ, że skoro punkt P(2,−1) ma dzielić cięciwę na pół, to znaczy, że:
istnieje takie x
0, że:
h(2 − x
0) = f( 2 − x
o) ∧ h(2 + x
0) = f(2 + x
o)
czyli:
| ⎧ | a2(2 − x0)2 + (1 − 5a)(2 − x0) + 1 = 0 | |
| ⎩ | a2(2 + x0)2 + (1 − 5a)(2 + x0) + 1 = 0 |
|
a
2[ (2 − x
0)
2 − (2 + x
0)
2 ] + (1−5a)*[ (2 − x
0) − (2 + x
0)] = 0
a
2* [(2−x
0) + (2+x
0)]*[(2−x
0) − (2+x
0)] − (1−5a)*2x
0 = 0
8a
2x
0 + 2(1−5a)x
0 = 0
oczywiście rozpatrujemy sytuację dla x
0 ≠ 0
4a
2 − 5a + 1 = 0
(−4a + 1)(−a + 1) = 0 −> a = −1 lub a = −1/4
18 lut 15:52
Blee:
i coś popitoliłem
18 lut 15:54
Blee:
oczywiście na końcu:
a = +1 lub a = +1/4
18 lut 15:55
Blee:

sprawdzenie:
f(x) = −x
2 + 5x − 4 = −(x−4)(x−1)
przynajmniej na pierwszy rzut oka wygląda dobrze (trza policzyć)
18 lut 15:57
Blee:
sprawdzenie a = 1/4 pokazuje −− że coś nadal jest nie tak ... sprawdzaj co zrobiłem i szukaj
błędu
18 lut 16:00
Blee:
już widzę:
Δ = 21a2 − 10a + 1 > 0 ⇔ a ∉ <1/7 ; 1/3>
dlatego a = 1/4 odpada
18 lut 16:01
matematofil: Dziękuje za pomoc z zadaniem ale mam pytanie, co znaczy ta linijka
h(x) = f(x) ⇔ a2x2 + (1 − 5a)x + 1 = 0
18 lut 16:18
Blee:
h(x) = f(x) <−−−− to równanie spełniają punkty przecięcia się prostej h(x) i paraboli f(x)
czyli tą są punkty 'początku' i 'końca' tejże cięciwy (która leży na prostej h(x) )
18 lut 16:29
matematofil: Mhm rozumiem już a jeszcze jakbym mógł spytać to skąd b=(1−5a) oraz wgl jak mam wpasc na
takie równanie?
18 lut 16:33
Blee:
h(x) = x − 3 = −a
2x
2 + 5ax − 4 = f(x)
x − 3 + a
2x
2 − 5ax + 4 = 0
a
2x
2 + (1−5a)x + 4 = 0 <−−− stąd
jak masz wpaść na równanie h(x) = f(x)

yyyyyyy ... no musisz sprawdzić kiedy w ogóle może
istnieć cięciwa (leżąca na prostej h(x) ) dla paraboli f(x)
nie wiem jak Ci inaczej odpowiedzieć na to pytanie −−− to tak jakbyś się mnie zapytał po co w
zadaniu: "dla jakiej wartości parametru 'a' równanie kwadratowej x
2 − ax + 5 = 0 ma jedno
rozwiązanie" byś się mnie pytał po co liczy się Δ i jak masz na to wpaść.
18 lut 16:49