Dziedzina i pochodna
kacper: Dziedzina i pochodna
y = x √ 1 − x
18 lut 11:20
Bleee:
√to co tutaj musi być ≥ 0
Wyznaczasz dziedzine
Pochodną ze wzoru na pochodną iloczynu.
18 lut 11:23
kacper: Czyli pochodna tak?
| | 1 | |
x * |
| + 1 * √ 1 − x |
| | 2 √ 1 − x | |
18 lut 11:32
janek191:
Źle
18 lut 11:55
janek191:
| | −x | |
y ' = |
| + √1 − x |
| | 2 √1 − x | |
18 lut 11:56
kacper: a czemu (−) tam jest janku?
18 lut 11:59
janek191:
Pochodna z funkcji wewnętrznej 1 − x jest równa −1.
18 lut 12:00
janek191:
f(g(x)) ' = f '(g(x))* g '(x)
18 lut 12:03