zadanie wketorowe
jaros: Przegladając roziwazania w sieci pojawiają się przykłady z 3 współrzędnymi lecz co zrobić w
takim
przypadku?
Dany jest wektor ⃗a = [4, −3]. Znaleźć wektor jednostkowy b prostopadły do wektora ⃗a.
18 lut 09:02
jc: Wektorem prostopadłym do wektora (4,3) jest np. wektor (3,−4).
Wektor ten możesz pomnożyć przez dowolną liczbę, nawet przez 0, i dalej będziesz miał
wektor prostopadły do wektora (4,3).
Aby uzyskać wektor jednostkowy, musisz podzielić wektor przez jego długość
|(3,−4)|=√32+42=5
Szukany wektor (3/5, −4/5) lub przeciwny do niego.
18 lut 09:15
jaros: Co rozumiesz przez zapis "przeciwny do niego"? nie otrzymam wtedy wektora (4,3) porostu
podzielonego przez jego dlugosc?
18 lut 11:02
jc: Wektor przeciwny do wektora (a,b) to wektor −(a,b)=(−a,−b).
Wektor przeciwny do wektora (3/5, −4/5) to wektor (−3/5, 4/5).
18 lut 11:13
jaros: ok dziękuje

i tak zapisał byś wynik? tzn wektor 1 lub przeczytany do niego?
18 lut 12:56
Mila:
⃗a = [4, −3]
⃗b=[3,4]⊥ ⃗a lub ⃗b=[−3,−4]⊥ ⃗a=[4,−3]
⃗a o ⃗b=4*3−3*4=0 iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy 0⇔wektory są
prostopadłe
[4, −3] o[−3,−4]= −12+12=0
Po znormalizowaniu:
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
⃗b'=[ |
| , |
| ] lub ⃗b'=[− |
| , − |
| ] |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
18 lut 18:30