Zadanie z rachunku różniczkowego
MateuszS: Dana jest parabola o równaniu y=x2+bx+c. Prosta o równaniu 5x−y+1=0 jest styczna w punkcie A,
a
prosta o równaniu x+y+8=0 jest do niej styczna w punkcie B. Oblicz pole trójkąta ABC, w którym
punkt c jest wierzchołkiem paraboli.
18 lut 01:06
Bleee:
W jaki sposób można wyznaczyć współczynnik kierunkowy stycznej (w danym punkcie) do krzywej
mając wzór danej krzywej?
18 lut 01:15
a@b:

1/ Rozwiąż układy równań
prostej p i paraboli oraz prostej k i paraboli
przyrównaj Δ=0 otrzymasz b=5 i c=1
i masz równanie paraboli y= x
2+5x+1
C=W=(−5/2; −21/4)
f
'(x) = 2x+5
f
'(x
o)= 5 ⇒ x
o=0 to y
o=1
A(0,1)
f
'(x
o)= −1 ⇒ x
o=−3 to y
o= −5
B(−3,−5)
P(ABC)= ...............
P=15/8
========
18 lut 02:20