PLANIMETRIA help !
silva: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg, który podzielił przeciwprostokątną na odcinki długości
x i y . Jeśli P oznacza pole tego trójkąta, to:
a) 1
2 P = x y
b) P = 2x y
c) P = x y
d) 3
2 P = x y
17 lut 23:35
silva: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg, który podzielił przeciwprostokątną na odcinki długości
x i y . Jeśli P oznacza pole tego trójkąta, to:
a)P=1/2 x*y
b)P=2xy
c)P=xy
d)P=3/2xy
17 lut 23:36
a@b:
P=xy
17 lut 23:39
silva: ale jak ?
17 lut 23:43
a@b:
P= r
2+rx+ry = r
2+r(x+y)
i
2P= ((x+r)(y+r) ⇒
2P= xy+r
2+r(x+y)
to 2P=xy +P
P=xy
=======
18 lut 00:06
Mila:
Pitagorasem go poczęstować i wychodzi pięknie. Patrz na rysunek Ety.
18 lut 00:31
silva: z czego policzone jest to pierwsze pole P?
nie widze tego r2+rx+ry
19 lut 17:58
a@b:
P=P□+2PΔ+2PΔ
P=r
2+rx+ry
19 lut 18:03
silva: o już dużo lepiej , dziękuje ci bardzo !
19 lut 18:28
Mila:
PΔ=(x+y+r)*r
Z tw. Pitagorasa:
(x+r)2+(y+r)2=(x+y)2
x2+2xr+r2+y2+2yr+r2=x2+2xy+y2
2xr+2yr+2r2=2xy
2r*(x+y+r)=2xy
2P=2xy
P=xy
19 lut 18:45
silva: No tak też się zgadza , kwestią w tym zadaniu jest podzielenie pola tego trójkąta na pole
kwadratu + pole 2
tych trójkatów
tak czy siak dzięki też za pomoc
19 lut 19:07
silnia: Dlaczego 2P?
21 mar 20:06
Mila:
O który wpis chodzi?
21 mar 20:51
chichi:
| | ah | |
P = |
| ⇔ 2P = ah, on chyba jest jakimś trollem  |
| | 2 | |
21 mar 21:18
ite: może po prostu nie spojrzał na ten trójkąt jak na połowę prostokąta o bokach (y+r) i (r+x)
21 mar 21:34
chichi:
nie trzeba, podałem wzór dla każdego trójkąta...
21 mar 21:40
ite:
czasem trzeba spojrzeć po swojemu, z boku, z ukosa albo z daleka, żeby łatwiej coś skojarzyć,
naprawdę tak jest : ) i wtedy się zapamiętuje na długo
21 mar 21:57