układ równań
Kuba152: Cześć
Mógłby ktoś udzielić jakiejś wskazówki jak rozwiązać układ równań
2 x2 + y + 2 y2 + x = 128
√x + √y = 2√2
17 lut 23:25
Kuba152: jeszcze powinna być ta klamra lecz nie wiem jak ją dodać
17 lut 23:26
Kuba152: Ja robiłem tak że z tego dolnego wyznaczałem x i potem podstawiałem do górnego lecz nic mi nie
wychodziło.
17 lut 23:27
Mila:
x=2 i y=2
17 lut 23:47
Kuba152: Tylko możesz to jakoś udowodnić
17 lut 23:48
Kuba152: No bo niby podstawianiem to można ale szukam jakiegoś rozwiązania, które by wykazywało,
że tylko te 2 i 2 jest poprawne....
17 lut 23:50
Mila:
Kazali Ci rozwiązać, czy to test wyboru?
17 lut 23:54
Kuba152: kazali rozwiązać
17 lut 23:55
Maciess: Jak rozwiązać to moze byc trudno. Na zasadzie zauwazamy, to
mamy, że jesli x=y
to gorne równanie sprowadza się do
2x2+x=26
x2+x=6
x=2 x=−3
Ale drugie nie pasuje bo nie spelnia drugiego równania
17 lut 23:58
Kuba152: Hmmm...
To już jest coś
Dzięki !
18 lut 00:27