asymptoty
smarzyciel: Ile asymptot ma funkcja 2x2/x2+2x+2
17 lut 22:39
jc: jedną: y=2x+4
17 lut 22:43
smarzyciel: możesz rozpisać dokładniej?
17 lut 22:45
jc: 2x2/x2+2x+2=2x+4, x≠0
17 lut 22:57
smarzyciel: ale to jest asymptota ukośna czy jak?
17 lut 23:25
janek191:
Czy
| | 2 x2 | |
f(x) = |
| ? |
| | x2 + 2 x + 2 | |
18 lut 08:32
piotr: A nawiasy umie?
18 lut 08:35
janek191:
| | 2 | |
lim f(x) = lim |
| = 2 |
| | 1 + 2x + 2x2 | |
x→+
∞ x→+
∞
oraz
lim f(x) = 2
x→−
∞
więc asymptota pozioma ma równanie y = 2
18 lut 08:38