planimetria
salamandra:

Długośc jednego z boków równoległoboku jest równa 14. Wysokość równoległoboku poprowadzona z
wierzchołka na ten bok dzieli go na połowy. Jeden z kątów równoległoboku ma miarę α. Oblicz
pole P i obwód L równoległoboku, gdy
α=45, α=60, α=150
Nie rozumiem zbytnio treści, tj. jak wykonać rysunek, dalej sobie poradzę.
Nie wiem gdzie tę wysokość zaznaczyć.
17 lut 22:18
a@b:
17 lut 22:20
a@b:
zamiast a a wpisz na rys : 7 7
17 lut 22:23
salamandra: Jasne, o to chodziło, dzięki
17 lut 22:27
salamandra:

Rozumiem, że działa to również w tę stronę?
17 lut 22:29
a@b:
dokładnie
17 lut 22:30
salamandra:

jednak mam problem w c)
α=150, w dwóch pierwszych przypadkach zakładałem tak jak na rysunku, ale teraz muszę założyć,
że to kąt rozwarty, więc tam przy kącie prostym na górze?
więc γ= 150−90= 60 i z tego liczyć?
17 lut 22:38
a@b:
17 lut 22:41
salamandra: tak myślałem
17 lut 22:43
a@b:
17 lut 22:53
salamandra:

a na to istnieje jakiś prostszy sposób?
W równoległoboku ABCD wysokość h
1=2 i h
2= 4
Obwód L ma dlugosc 48. Oblicz dlugosc boków a i b.
P=a*h
48=a*2
48=b*4
2a=4b
a=2b
L=2a+2b
48=4b+2b
48=6b
b=8
a=16
17 lut 22:57
a@b:
ok
17 lut 23:01
salamandra:

Uzasadnij, że dwusieczne dwóch sąsiednich kątów równoległoboku sa prostopadłe
2α+2β=180
α+β=90
stąd kąt ASB = 90, i tyle?
17 lut 23:07
a@b:
tak
17 lut 23:07
salamandra:

W równoległoboku ABCD, w którym bok AB jest dwa razy dłuższy niż bok BC połączono środek M boku
AB z wierzchołkami C i D. Wykaż, że kąt CMD ma miarę 90 stopni.
Tu już trochę mi brakuje pomyslu
17 lut 23:12
a@b:

P(DCE)=4 , |AB|=6a , |DC|=a
Oblicz pole trapezu i zakoduj trzy pierwsze cyfry otrzymanego wyniku
| | | |
17 lut 23:14
a@b:

2α+2β=............
17 lut 23:18
a@b:
Żyjesz?
17 lut 23:25
salamandra:

Trójkąty ABE i DCE podobne na mocy cechy kk.
6|DE|= EB
niech DE= x
EB=6x
CE=y
AE=6y
PΔDCE = x*y*sinγ
8=x*y*sinγ
2PΔAEB =6x*6y*sinγ = 36(x*y*sinγ)
PΔAEB= 36*4 = 144
17 lut 23:25
salamandra: A dobra, nieważne, pole trapezu miałem policzyć a nie tego trójkąta
17 lut 23:26
salamandra: 23:18 intuicje miałem dobrą, ale odwagi zabrakło, by jeszcze ten naprzemianległy dopisac i coś
kombinować z tego
17 lut 23:27
a@b:
Nie!
P=(k+1)2*P(DEC) , k = −−−− ( skala podobieństwa trójkątów (których? .......
|1|9|6|
17 lut 23:28
salamandra: Ja policzyłem tylko trójkąta AEB, nie policzyłem całego trapezu.
17 lut 23:29
a@b:
Masz wzór
więc "szast−prast" i po ptokach ! ( szkoda czasu ..... za marne 2pkt
17 lut 23:32
salamandra: Ale mając tę podstawkę co zrobiłem.
| 1 | |
PΔAED = |
| *DE*AE*sin(180−γ) = |
| 2 | |
| 1 | | 1 | |
= |
| *x*6y*sinγ = |
| *6(x*y*sinγ)= 6*4=24 |
| 2 | | 2 | |
PΔECB = 24
P trapezu= 24+24+144+4 = 196
17 lut 23:36
a@b: ok
17 lut 23:37
salamandra: A skąd ten wzór z 23:28?
17 lut 23:38
a@b:
Wpisz w forumową wyszukiwarkę "Eta trapez"
Zobaczysz ile razy już ten wzór wyprowadzałam
17 lut 23:43
salamandra: Jutro zerknę

w ogóle to zadanie z jakiejś matury podstawowej/rozszerzonej?
17 lut 23:46