Wyznacz zbiór wartości funkcji
1: f(x) =(2|x|−1)/(|x|+1 )
Narysuj i wyznacz zbior wartości
17 lut 20:52
Jerzy:
Musisz rozpatrzyć dwa przypadki: x≥0 oraz x < 0
17 lut 20:54
1: a gdybym to sprowadził do postaci y = 2(x+1)−3/x+1 Zaznaczyl z tego p = −1 i q = 2, a potem
moduł z samego x?
17 lut 20:56
Jerzy:
Moduł x narzuca warunki.Twoja postać zminia dziedzinę.
17 lut 20:59
1: Czyli osobno rysuje dla x>/0 i x<0
dziekuje!
17 lut 21:00
1: Zbior wartosci wyszedl mi (−1;2) u (2;+niesk)
Nie wiem czy to poprawny wynik
17 lut 21:16
Mila:
| | 2|x|−1 | | 2|x|+2−3 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | |x|+1| | | |x|+1 | |
1) rysujesz wykres
| | −3 | |
g(x)= |
| tylko dla x≥0 |
| | x+1 | |
2) przesuwasz do góry o 2 jednostki
3) symetria względem OY
3) suma wykresów to wykres f(x)
Zw
f=<−1,2)
17 lut 21:27