Natalia: Rozwiąż równania i nierówności:
a) √5x-3=3x-2√5
b) 2+(x-4)(x+4)=(x-1)2
c) √2x≥√2-x
d) 3(2x-3)<4(4x-1)-10
19 lis 13:24
karloz: Natalia - w czym tkwi problem ?
19 lis 13:30
Natalia: w rozwiazaniu tych równań i nierówności niestety
19 lis 13:33
karloz: tyle to łapię

teoria jak zrobić a)
1) przenosisz wszystkie składowe równania z "x" na lewo a te bez "x" na prawo (pamiętaj o
zmianie znaku

2) wyciągasz "x" przed nawias po lewej stronie
3) dzielisz obie strony równania przez to, co jest przy "x"
4) ponieważ masz niewymierność w mianowniku mnożysz licznik i mianownik po prawej stronie
przez to, co jest w mianowniku, ale ze zmienionym znakiem przed pierwiastkiem
5) wymnażasz licznik i mianownik, jeśli coś się da to skracasz i koniec zadania

spróbuj zrobić a) i daj znać, jak poszło
19 lis 13:45
Natalia: to jest dla mnie czarna magia bo sa pierwiastki
19 lis 13:49
Mycha: nie zrazaj sie pierwiastkami. na razie nawet nie patrz na to ze to pierwiasti, rob jakby
to byla normalna nierownosc a z usunieciem niewymiernosci Ci potem pomozemy
19 lis 13:52
Natalia: no nie wycodzi mi to za cholerke

zróbcie to dla mnie prosze
19 lis 14:13
karloz: Słuchaj - jak ktoś coś za ciebie zrobi, to się niestety nigdy tego nie nauczysz, ale
niech będzie - ja zrobię a) a Ty c), ok
√5x - 3 = 3x - 2
√5
√5x - 3x = 3 - 2
√5
x(
√5 - 3) = 3 - 2
√5
x = (3 - 2
√5) / (
√5 - 3)
x = ((3 - 2
√5) * (
√5 + 3)) / ((
√5 - 3) * (
√5 + 3))
x = (3
√5 + 9 - 2
√5*
√5 - 2
√5 * 3) / (5 - 9)
x = (3
√5 - 6
√5 +9 - 10) / (-4)
x = (-3
√5 - 1) / (-4)
x = (3
√5 +1) / 4
jeżeli się nigdzie nie pomyliłem, to tak to wychodzi. teraz tak samo robisz c) z tym, że
skoro to jest nierówność to jeżeli będziesz zmieniać znaki musisz zmienić zwrot
nierówności
spróbuj rozwiązać i napisz tutaj krok po kroku co robisz

to naprawdę nie jest trudne
19 lis 14:26
Natalia: 2+(x-4)(x+4)=(x-1)2
2+(x2-16)=x2-2x+1
2+x2-16=x2-2x+1
x2-x2+2x=1-2+16
2x=15 / 2
x=7,5
19 lis 15:18
Natalia: to jest przykład b mozecie mi go sprawdzić
19 lis 15:19
karloz: wygląda, że jest ok

analogicznie robi się d) tylko zamiast = masz <

do boju!
19 lis 15:27
Natalia: d) 3(2x-3)<4(4x-1)-10
6x-9<16x-4-10
6x-16x<-4-10+9
-10x<-5 / /(-5)
2x>1/ /2
x> 1/2
19 lis 15:34
Natalia: jest ok
19 lis 15:34
karloz: √2x ≥√2 - x
√2x + x ≥ √2
x(√2 +1) ≥ √2
x ≥ √2 / (√2 +1)
x ≥ (√2 * (√2 - 1)) / ((√2 +1)*√2 - 1))
x ≥ (√2*√2 - √2) / (√2)2 - 1)
x ≥ (2 -√2) / (2-1)
x ≥ 2 -√2
19 lis 15:37
karloz: Natalia - jest ok, ale na przyszłość dziel sobie od razu przez to, co jest przy x - mniej
liczenia i mniejsza szansa, że się pomylisz

co do reszty to super - no i co? trudne
było?
19 lis 17:10
ja: Jak to wykonać? pomocy!
23 kwi 11:30
John: zaraz zrobie
23 kwi 11:38
John: Najpierw dziedzina:
2x−1=0
2x=1
3=2(2x−1)
3=4x−2
4x=5
23 kwi 11:41
ja: dzięki!
23 kwi 11:54
HENIO : 1+1=2 JESTEM MĄDRY
12 maj 15:39
Eliza: ( x + 4 ) = 14
11 paź 23:34
Eliza: ( x + 4 ) = 14 proszę o obliczenie
11 paź 23:36
sushi_ gg6397228:
to chyba jest
joke
11 paź 23:37
Eliza: Jakieś nierówności są to
11 paź 23:39
madzia: (x+4)=14
x+4=14
x=14−4
x=10//1
x=10
11 kwi 17:36
łukasz: x+y=6
x+y=5
17 gru 16:06
łukasz: weś to zrub ktoś
17 gru 16:07