Ekstrema lokalne funkcji
wulgarmaster: Pochodna funkcji f wyrażona jest wzorem f'(x)=4x2−x4. Wyznacz ekstrema lokalne funkcji.
Wychodzi mi max dla −2 min dla 0 i max dla 2, ale w odpowiedziach są tylko 2 ekstrema, bez 0.
Wytłumaczy ktos?
17 lut 20:31
Szkolniak: brak zmiany znaku w x=0
17 lut 20:35
salamandra:

f'(x)= −x
4+4x
2
f'(x)=0 ⇔ −x
2(x
2−4)=0
−x
2(x
2−4)=0
x=0 v x=2 v x=−2
max dla 2, min dla −2.
17 lut 20:37
salamandra: Zauważ, że przy zerze ona nie zaczyna maleć, czyli do dwójki caly czas rośnie.
17 lut 20:37
wulgarmaster: Dlaczego w 0 nie zmienia znaku? 0 wystepuje nieparzyście wiec wykres nie powinien przechodzić
przez 0?
17 lut 20:39
salamandra: 0 jest pierwiastkiem parzystokrotnym.
17 lut 20:40
wulgarmaster: aaa no tak dobra dzięki teraz wszystko jasne
17 lut 20:41
janek191:
f'(x) = x
2*(4 − x
2} = 0 ⇔ x = 0 lub x = − 2 lub x = 2
f ''(x) = 8 x − 4 x
3
f ''(0) = 0 − punkt przegięcia w x = 0
f ''(−2) = − 16 + 32 = 16 > 0 − minimum lokalne w x = − 2
f ''(2) = 16 − 32 = − 16 < 0 − maksimum lokalne w x = 2
17 lut 20:43