aksjomat
Wolfik: Granica
lim
| | 1+3+32+...+3n−1 | |
n→∞ |
| jest równa:1/3,1/2,0, nie istnieje |
| | 3n | |
17 lut 20:28
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | |
1/3 + 1/32 + 1/33 + ... = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 1−1/3 | | 2 | |
17 lut 20:32
Szkolniak: | | 1−qn | | 1−3n | |
licznik: a1* |
| = |
| |
| | 1−q | | −2 | |
| 1−3n | | 1 | | 3n−1 | | | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| −2 | | 3n | | 2*3n | | 2 | | 2 | |
17 lut 20:34
Wolfik: pytanie głupie i proste, ale po czym rozpoznaje, że jest to sumą ciągu geometrycznego?
17 lut 20:39
Szkolniak: po ilorazie
17 lut 21:37
Wolfik: w jaki sposob obliczyc ten iloraz skoro mamy tu sume, a nie cyfry czy liczby zapisane po
przecinku?
| | a2 | |
wiem, ze iloraz mozna wyliczyc |
| , ale w tym przypadku? |
| | a1 | |
17 lut 21:46
Leszek: 3/1= 32/3 = q
17 lut 21:48
Wolfik: a przykladowo takie zadanie:
Suma 2,01+2,02+2,03+...+3 jest równa?
tutaj mamy ciąg arytmetyczny o różnicy r=0,1
więc korzystamy ze wzoru na sumę:
17 lut 21:53
Leszek: Tak ,jest dobrze !
17 lut 21:54
Wolfik: dzięki za pomoc!
17 lut 21:56