aksjomat
Wolfik: Suma nieskończonego ciągu geometrycznego o początkowych wyrazach 3,x,... jest równa 1, zatem:
a)nie istnieje x spełniający warunki zadania
b)x=−1
c)x=−1/2
d)x=−2
17 lut 20:03
Leszek: q= x/3
| | a1 | | 3 | |
Sn = |
| = |
| =1 ⇒ x= ..... |
| | 1−q | | 1 −x/3 | |
17 lut 20:06
Wolfik: | 9 | |
| =1⇒x=−6, gdzie mam błąd? |
| 3−x | |
17 lut 20:11
Wolfik: czyli q wychodzi z tego −2, a to nie spełnia warunku |q|<1? odp A?
17 lut 20:13
Leszek: Tak ,odpowiedz A .
17 lut 20:20
Wolfik: dziękuję
17 lut 20:23