Mila:
| | 1 | | 9 | |
k: x+2y+9=0 ⇔y=− |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
i
m: 2x−y−2=0 ⇔y=2x−2
O=(−1,−4)
m⊥k
1)
środek okręgu stycznego do prostych k i m leży na dwusiecznej kąta AOB
OA→=[2,4]
OC→=|−4,2]
|OA|=|OC|
O=(−1,−4)→T
[−4,2]⇒C=(−5,−2)
ΔAOC− Δrównoramienny
Srodek AC:
P=(−2,−1)
prosta OP− dwusieczna :
y=−3x+b −4=3+b, b=−7
d: y=−3x−7 równanie dwusiecznej
S=(a,b)=(a,−3a−7) środek okręgu
2) równanie okręgu:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
|SM|=
√a2+b2=r
2
Odległości d(S,k)=d(S,M)
|a+2b+9|=
√5a2+5b2
|a+2(−3a−7)+9|=
√5a2+5(−3a−7)2
|−5a−5|=
√50a2+210a+245 /
2
25a
2+50a+25=50a
2+210a+245⇔
| | 22 | | 31 | |
S1=(−2,−1) lub S2=(− |
| , |
| |
| | 5 | | 5 | |
Pisz równania okręgów i sprawdzaj obliczenia