Wiedząc, że tgα =12/5 , wyznacz wartość liczby |sin2α|
Frajvald: | | 12 | |
Wiedząc, że tgα = |
| , wyznacz wartość liczby |sin2α|. Wynik przedstaw w postaci ułamka |
| | 5 | |
zwykłego nieskracalnego. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności licznika otrzymanego
ułamka. Mógłby ktoś pomóc z takim zadankiem?
17 lut 18:19
Blee:
| | 12 | | 12 | | 5 | |
tgα = |
| −> sinα = ± |
| , cosα = ± |
| |
| | 5 | | 13 | | 13 | |
| | 12 | | 5 | |
sin(2α) = 2* |
| * |
| = ... |
| | 13 | | 13 | |
17 lut 18:22
17 lut 18:24
salamandra:
y=12 (lub −12)
x=5 (lub −5)
r
2=x
2+y
2
r
2=169
r=13
| | 12 | | −12 | |
sinα= |
| (lub |
| ) |
| | 13 | | 13 | |
wydaje mi się, że ze względu na wartość bezwzględną nie musimy się martwić o ćwiartki
| | 12 | | 5 | | 120 | |
|sin2α|= 2sinαcosα = 2* |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 169 | |
niech ktoś potwierdzi
17 lut 18:26
Frajvald: Dziękuje za szybką odpowiedz.
17 lut 18:27
salamandra: Czy na pewno masz podać cyfrę setek, dziesiątek i jedności, czy może te cyfry, ale rozwinięcia
dziesiętnego
17 lut 18:28
Frajvald: Mam podać cyfrę setek , dziesiątek i jedności licznika otrzymanego
ułamka, w odp jest 120 więc twój wynik się zgadza, jeszcze raz dzięki
17 lut 18:30
salamandra: Ah, nie zauważyłem, że licznika
17 lut 18:34