pole kola opisanego na trojkacie porostokatnym wynosi 18π.
itor: pole kola opisanego na trojkacie porostokatnym wynosi 18π.przeciwprostokatna tego trojkata ma
dlugosc?
17 lut 18:08
Blee:
c −−− przeciwprostokątna
r −−− promień okręgu opisanego na trójkącie
c = 2r <−−−− wiesz dlaczego
| | Pole | |
r2 = |
| −> r2 = 18 −> r = 3√2 −> c = 6√2 kooooniec |
| | π | |
17 lut 18:09
ABC:
przeciwprostokątna jest średnicą tego koła, oblicz sobie
17 lut 18:09
salamandra: P=πr2
18π=πr2 /: π
18=r2
r=√18 = 3√2
przeciwprostokątna= 2r = 6√2, zgadza się?
17 lut 18:10
itor: tak,dzieki
17 lut 18:14
Blee:
pytanie ... czy wiesz DLACZEGO c = 2r
17 lut 18:15