Na turnieju szachowym każdy z uczestników rozegrał z każdym po jednej partii po
czarniecki: Na turnieju szachowym każdy z uczestników rozegrał z każdym po jednej partii po czym jeden z
uczestników turnieju się wycofał. Pozostali rozegrali jeszcze każdy z każdym po jednej partii.
Łącznie rozegrano 49 partii. Ilu było uczestników turieju?
Doszedłem do tego, że będzie to 2 elementowa wariacja bez powt z n−elementowego zbioru + 2
elementowa w. bez powt. z n−1 elementowego zbioru, ale nie wiem jak to obliczyć. Mam:
n!+(n−1)!=96 . Zależy mi na rozwiązaniu tym właśnie sposobem
17 lut 17:56
Blee:
pierwsza tura:
druga tura:
dodajesz ... podstawiasz ... wyliczasz 'n'
17 lut 17:59
czarniecki: @Blee, zaznaczyłem, że proszę o rozwiązanie moim sposobem, albo chociaż wytłumaczenie, co jest
w nim źle. Proszę Cię, o uważne czytanie treści postów
17 lut 18:02
Blee:
Ale Twój sposób jest " do dupy "
17 lut 18:03
Blee:
skąd masz to n! + (n−1)! = 96
17 lut 18:04
czarniecki: Więc wytłumacz czemu. Twoje rozwiązanie również jest "do dupy", bo nic mi nie tłumaczy, a
chciałbym jednak się czegoś nauczyć
17 lut 18:04
czarniecki: Mój błąd. Użyłem złego wzoru. Będę miał n!/(n−2)! + (n−1)!/(n−2)!=49
17 lut 18:06
Blee:
1) Tutaj nie masz wariacji bez powtórzeń tylko kombinacje bez powtórzeń (kolejność graczy w
danej grze jest nieistotna)
2) A nawet jeżeli by była wariacja bez powtórzeń to niby skąd masz z:
| n! | | (n−1)! | |
| + |
| = 49 ⇔ n*(n−1) + (n−1)(n−2) = 49 |
| (n−2)! | | (n−3)! | |
coś takiego: n! + (n−1)! = 96
17 lut 18:07
czarniecki: n!/(n−2)! + (n−1)!/(n−3)!=49*
Ze wzoru na wariację bez powtórzeń
17 lut 18:07
Blee:
18:06 −−− nadal błąd we wzorze (i to NIE JEST wariacja bez powtórzeń)
17 lut 18:07
czarniecki: ok, teraz już mam. Nie wiem skąd wziąłem wariację bez powtórzeń. n!/2!(n−2)! + (n−1)!/2!(n−3)!.
Z tego wychodzi to, co wysłałeś
17 lut 18:11
Blee:
dobra rada −−− lepiej nie myśleć w tego typu zadaniach nad tym: czy to jest kombinacja, a może
wariancja, a może permutacja
tylko podejść do tego "na chama".
masz 'n' graczy
każdy z każdym grał jeden raz.
pierwsze miejsce przy stole zajmuje jeden z 'n' graczy ... drugie jeden z (n−1) graczy (czyli
masz wariancję)
ale jako, że każdy z każdym zagrał jedną grę to znaczy że dwukrotnie policzyliśmy wszystkie gry
(bo policzyliśmy jako dwie mecz Janek vs Marek najpierw jako Janek(1) vs Marek (2), później
jako Marek(1) vs Janek(2)
dlatego też trzeba podzielić przez 2
drugą turę gier analogicznie (tylko teraz masz (n−1) graczy)
17 lut 18:15
czarniecki: dzięki
17 lut 18:17
Mila:
I etap rozgrywek
n− liczba zawodników
rozgrywa każdy z każdym − bez rewanżu
| n*(n−1) | |
| − liczba partii |
| 2 | |
II etap rozgrywek
n−1 − liczba zawodników
rozgrywa każdy z każdym − bez rewanżu
| (n−1)*(n−2) | |
| − liczba partii |
| 2 | |
| n*(n−1) | | (n−1)*(n−2) | |
| + |
| =98 |
| 2 | | 2 | |
n=8
17 lut 19:33
Mila:
W przypadku rozgrywek z rewanżem.
n− zawodników, gra każdy z każdym z rewanżem (A z B− jedna partia i B z A −druga partia)
n*(n−1) − partii
17 lut 20:08