planimetria
lobo: W trapez prostokątny o podstawach 4 i 6 wpisano okrąg. Promień tego okręgu ma długość:
a) 2,4
b) 2,5
c) 2,6
d) 3,2
17 lut 17:20
lobo: ktoś wie może jak to zacząć?
17 lut 17:42
a@b:
Odp A) r= 2,4
17 lut 18:18
a@b:

Z podobieństwa trójkątów BOE i COE z cechy (kkk)
r
2=(4−r)*(6−r) ⇒ ......... r=2,4
17 lut 18:32
lobo: Na jakiej podstawie mamy tam kąt prosty?
17 lut 22:43
a@b:

Środek okręgu wpisanego znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych
kątów
2α+2β= 180
o ⇒ α+β=90
o
17 lut 22:59