dla dowolnego kąta ostrego alfa wartość
Matyo: dla dowolnego kąta ostrego alfa wartość wyrażenia cos2α (tg2α +1) wynosi?
17 lut 17:19
Bleee:
1
Wspopny mianownik. Jedynka trygonometryczna i po strachu
17 lut 17:31
Matyo: nie wiem właśnie jak podziałać z ta jedynka
17 lut 17:33
Matyo: help pls
17 lut 17:34
salamandra: | | sin2α | | sin2α*cos2α | |
cos2α( |
| +1) = |
| +cos2α = sin2α+cos2α=1 |
| | cos2α | | cos2α | |
17 lut 17:41
Miro: Wykazac , ze w Δ prostokatnym dla katow ostrych α i β zachodzi rownanie
sin2α ( tg2β +1) = 1
17 lut 21:53
ABC:
to samo zadanie w innej formie
17 lut 21:56
Leszek: α +β = 90° ⇒ β = 90° −α , tg β = ctg α
czyli
sin
2α ( ctg
2α +1) = sin
2α ( cos
2α/sin
2α +1) =
| | cos2α + sin2α | |
= sin2α* |
| = 1 |
| | sin2α | |
17 lut 22:00
a@b:
sin2α= cos2β
i mamy jak w pierwszym zadaniu
cos2β(tg2β+1)= .... =1
17 lut 22:37