rownanie
lic:
Rozwiazac rownanie √x2=x.
17 lut 13:40
Jerzy:
|x| = x , czyli : x ≥ 0
17 lut 13:44
Miro: Wykazac , ze rownanie nie ma rozwiazania : √x2 = x −2
17 lut 16:20
Leszek: | x | = x − 2 ,
dla x ≥ 0 , x= x − 2 ⇔ x−x = −2 ⇔ 0 = −2 , sprzecznosc
dla x < 0 , −x = x − 2 ⇔ −2x = −2 ⇔ x= 1 , nie spelnia warunku !, czyli nie jest to rozwiazanie
.
17 lut 16:27
Szkolniak: √x2=x−2, x∊D=R
|x|=x−2
1o x≥0 ⇒ x=x−2 ⇔ 0=−2 sprzeczność, brak rozwiązań
2o x<0 ⇒ −x=x−2 ⇔ x=1∉(−∞;0), brak rozwiązań
17 lut 16:30
Miro: Dziekuje ! ! !
17 lut 16:42