Rozkład wektoru losowego
Nickster: Rzucamy raz sześcienną kostką a następnie symetryczną monetą tyle razy ile wypadło oczek na
kostce. Niech X będzie liczbą wyrzuconych oczek na kostce a Y liczbą wyrzuconych orłów.
Znaleźć rozkład wektora losowego (X, Y ). Czy zmienne losowe X i Y są niezależne?
Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale mam tak:
| | 1 | | 1 | |
P(X=1,Y=0) = |
| * |
| <− raz rzucamy kostką i 0 orłów |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | |
P(X=1,Y=1) = |
| <− raz rzucamy kostką i 1 orzeł |
| | 12 | |
P(X=1,Y=2) = 0 <− nie da się wykonać (dla Y>2 gdy X=1 tak samo)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(X=2,Y=0) = |
| * |
| * |
| <− raz kostka i dwa razy RR |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P(X=2,Y=1) = |
| <− raz kostka i RO |
| | 24 | |
Czy dobrze to rozumuje?