kombinatoryka
kombinatoryka: Przypuśćmy, że mamy n ustawionych szeregowo klatek, w których chcemy rozmieścić k jednakowych
lwów tak, by żadne lwy nie sąsiadowały ze sobą. Niech g(n, k) będzie liczbę takiego
rozmieszczenia zwierząt. Uzasadnij, że:
(1) g(6,3) = 4
(2) g(2k, k) = k + 1
(3) g(n,k) = g(n−2, k−1) + g(n−1, k) dla k = 2, 3, 4...
No więc o ile (1) idzie rozrysować i w ten sposób pokazać, że są dokładnie 4 rozmieszczenia, to
już (2) i (3) nie jest takie proste.
Jakieś sugestie, jak można by to sobie wizualizować?
17 lut 12:38
jc: Każdy lew, z wyjątkiem ostatniego, zajmuje dwie klatki.
| | | | | | | |
(3) | + | = | , jak w trójkącie Pascala |
| | | | |
17 lut 14:12
jc: | | | |
Oj, tam miało być g(6,3)= | |
| | |
Tu akurat łatwiej było podać gotowy wynik, niż uzasadniać regułę rekurencyjną.
Zwykle jest odwrotnie.
Obrazek. n=6, k=3. Za pierwszym i drugim lwem jest przyklejona klatka.
LK LK L K
LK LK K L
LK K LK L
K LK LK LK
17 lut 14:20
kombinatoryka: Rozumiem, już to widzę

Dziękuję.
17 lut 21:15