algebra abstrakcyjna
student: Sprawdź czy zbiór liczb całkowitych podzielnych przez 2 z działaniem zdefiniowanym poniżej
jest grupa abelową.
aΔb=a+b−4
_______
Podzielne przez 2 czyli w postaci 2k ,k∊R?
1. element neutralny. 2kΔe=2k=2k+e−4 ⇒e=4
2. element odwrotny 2kΔk'=e=4=2k+k'−4=4 ⇒ k'=8−2k
3. łączność (aΔb)Δc=aΔ(bΔc),k,m,g∊R
(2kΔ2m)Δ2g=(a+b−4)Δc=2k+2m−4+2g−4=2k+2m+2g−8
2kΔ(2mΔ2g)=2kΔ(2m+2g−4)=2k+2m+2g−4−4=2k+2m+2g−8
więc działanie jest łączne
4. przemienność 2kΔ2m=2k+2m−4
2mΔ2k=2m+2k−4
więc działanie jest przemienne czyli działanie Δ jest grupa abelową
moze ktos sprawdzic czy to ma sens?
16 lut 23:37
student: i co zmienia ze zapodali "zbiór liczb całkowitych podzielnych przez 2 " to ma jakis wplyw na
rozwiazanie?
16 lut 23:47
ite: Podzielne przez 2 czyli w postaci 2k, k∊R? k∊ℤ
Ja bym zapisywała bez tego 2k czyli
1. element neutralny: aΔe=a ∧ eΔa=a
a+e−4=a ∧ e+a−4=a ⇒ e=4 i tu ma znaczenie, że grupę tworzy "zbiór liczb całkowitych
podzielnych przez 2 "
Trzeba sprawdzić, czy e=4 spełnia ten warunek (otrzymany element neutralny musi należeć do
podanego zbioru).
2. Tak samo trzeba sprawdzić dla elementu odwrotnego.
Jeśli zacznie się od wykazania przemienności, to w pkt 1. można sprawdzać tylko jedną równość.
17 lut 09:29
Adamm:
@ite wystarczy prawa identyczność i prawa odwrotność, zawsze
17 lut 10:31
ite: dziękuje za poprawkę : )
17 lut 10:35
Adamm:
polecam jako zadanie, zbiór G z działaniem łącznym jest grupą
⇔ istnieje e, że dla każdego x (xe = x i istnieje y, że xy = e)
17 lut 10:40